«Skipperen»

Facebooktwitterlinkedininstagram

OletOle Torrissen, PhD

Yrke:

Senior forsker ved Havforskningsinstituttet, Bergen, Norge

Professor ved Nord Universitet, Bodø, Norge

Eier av Maricult AS

Født og oppvokst i ei bygd i Nord-Norge (Æsvika, Meløy kommune, Nordland) hvor fiske var levebrødet til alle voksne menn i familien. I en alder da barn vanligvis får sykkel fikk vi robåt. Vår favoritt lekeplass var notbrygga, snurpene og lettbåtene som min far og hans brødre eide. Fikk vi startet lettbåtene og not doryene – da kunne vi også kaste loss.

img_8479
S/Y Romar

Min første sommerjobb fikk jeg da jeg var 13 år. Messegutten hadde brukket armen og ny måtte skaffes i en fart. Jeg var eldste gutt på kaia og endte opp som messegutt i 6 uker på snurperen N-540-ME «Ole Torrissen» på fiske etter sild i fjordene i Finnmark. Dette snurperen ble opprinnelig bygget av den tyske marinen i 1942 og fikk navnet V 6301 KREBS. Den norske regjeringen konfiskerte henne ved krigens slutt i 1945. Hun ble solgt og ombygd til hvalfanger av Knut Knutsens rederi i Haugesund- Suderøy X – og fanget hval i Antarktis. I 1962 ble hun kjøpt av min familie min og igjen ombygd: Denne gangen til snurper og gitt navnet til min bestefar «Ole Torrissen». Jeg jobbet ombord i «Ole Torrissen» 10 somre på fiske etter sild og lodde i Barentshavet. Min yrkeskarriere har vært forskning og forskningsledelse. Etter utdannelse ved Universitetet i Bergen fikk jeg jobb på forskningsstasjonen i Matre i 1978. Jeg har hovedsakelig jobbet med havbruksforskning og forskningsledelse. Jeg underviser også i akvakultur ved Universitetet Nord i Bodø.

Fantastiske somre i Barentshavet satte spor. Jeg har i alle år lengtet tilbake. Å seile Nordvestpassasjen har vært en drøm, en drøm jeg skal realisere sommeren 2017. Jeg vil seile fra Bergen, Norge 1. mai og følger kjølvannet av vikingene over til Vinland (Newfoundland) og deretter seile gjennom Nordvestpassasjen. Jeg har tenkt å bruke god tid og regner ikke med å være tilbake i Bergen før i oktober 2017.

Martha 2
N-7-ME Martha
N540ME
N-540-ME Ole Torrissen

 

Facebooktwitterlinkedin
Facebooktwitterlinkedininstagram